vrijdag 30 november 2012

De omgevingscirkels

Hoe maken we deze maatschappij leefbaar voor iedereen?

 

 

Anouk Depuydt heeft eventjes deze vraag onder de loep genomen en is tot het besluit gekomen dat ' verbondenheid' de sleutel is tot een maatschappij waar we succesvol met elkaar kunnen samenleven.

Ze heeft de verschillende domeinen waarmee een mens zich verbonden kan voelen in een model geplaatst. Dit model heet heetde omgevinscirkels.
 
 
 

 

dit model heeft weer waarmee de mens zich weer moet verbonden voelen om verbonden te kunnen leven

 

Zoals u kan zien op bovenstaande illustratie zijn er 5 verschillende domeinen waarmee iemand zich verbonden moet voelen. Wanneer er verbondenheid is met deze domeinen zou de mens in princiepe in respect en vrede met elkaar moeten kunnen samenleven. Natuurlijk zal de verbondenheid tussen de vrschillende domeinen niet altijd even groot zijn.

Het is belangrijk dat ook kinderen zich verbonden voelen met deze elementen. Daarom is het ook belangrijk als kleuterleidster om de kinderen hierin te laten groeien. Want we mogen niet vergeten dat de maatschappij een invloed en druk uitoefend ook bij de kinderen, daarom moeten we ze leren omgaan met deze gevoelens.
Opgroeien in verbondenheid is een site waar je enkele tips kan halen om kinderen te leren omgaan en stappen leert te zetten in deze verbondenheid.
 
toepassing:
 
Wanneer mensen in verbondeheid met elkaar kunnen samenleven zal er veel meer verdraagzaamheid zijn tussen de mensen en zullen er ook weer nieuwe samenlevingsvormen ontstaan zoals cohousing. Cohousing is een woonconcept waarbij verschillende mensen samenleven in huizen. Deze huizen hebben ook gemeenschappelijke ruimtes waardoor ze eigenlijk vaak met elkaar in contact komen. Je kan je dus wel voorstellen dat wederzijds respect en verbondenheid met elkaar hier een niet te missen factor is om goed met elkaar te kunnen samenleven.
Cohousing heeft een tal van voordelen die je hier kan lezen
 
 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten