zaterdag 1 december 2012

Het rijnlands model

"Het Rijnlands model veronderstelt een overheid die zich actief bezighoudt met zaken als milieu, ruimtelijke ordening, onderwijs en sociale vraagstukken. In deze zin wordt ook wel van de sociale verzorgingsstaat gesproken. Voorts veronderstelt het een samenwerkingsbereidheid tussen overheid, werkgevers en werknemers. Daar waar de tegenstanders van het Rijnlands model vooral aandringen op loonmatiging, deregulering, en privatisering als nuttig voor de economische vooruitgang, zien de aanhangers van het Rijnlandse model vooral de betrekkelijke consensus tussen de diverse partners, het goede opleidingsniveau van de bevolking, de stabiliteit en de afwezigheid van al te scherpe misstanden als belangrijke voorwaarden voor de technisch-economische ontwikkeling."

bron : http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijnlands_model

"De Rijnlandse stijl kenmerkt zich door sociale zekerheid, spaarzin, gemeenschaps-gevoel en investeren op lange termijn. De werkcultuur is meer gericht op de inhoud van de activiteiten - het maakproces met behulp van vakmanschap - en het bereiken van maatschappelijke consensus tussen werkgevers, werknemers en financiers. Vertrouwen, loyaliteit en samenwerking vormen belangrijke waarden "
 

Na het lezen van dit fragment ben wel voorstander van het rijnlands model, omdat ik ook vind dat de er aan de maatschappij moet gewerkt worden met een visie die goed is voor een groot doelpubliek en voor een lange termijn.
Ik denk dat wanneer de overheid zich enkel zal beperken tot de zelfstandigen om mee samen te werken voor economische vooruitgang er protest zal komen van de anderen.


hieronder vind je een afbeelding die de verschilpunten tussen het rijnlands model en het Anglo- Amerikaans model weergeeft:

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten