dinsdag 8 januari 2013

Kalfke willy

Vele Basta kijkers onder ons herinneren zich waarschijnlijk de aflevering van Kalfke Willy wel.. De strijd tussen de 2 kalfjes om wie uiteindelijk zou geslacht worden en zou gebruikt worden als vlees op de barbecue was voor velen een confrontatie dat de mens eigenlijk te veel vlees eet en dat dit niet goed is voor ons milieu.

Ik vind het filmpje persoonlijk heel confronterend.
De mens staat meestal niet stil bij wat hij eet en waar het vlees vandaan komt. Het is eigenlijk jammer om te zien dat er eerst zo moet geconfronteerd worden voor alleer de mensen zich eigenlijk schuldig gaan voelen en tot inzich gaan komen.

Het valt ook op dat de mensen het heel erg vinden dat ze 'kalfke willy' hebben opgegeten. Maar dat ze niet stilstaan bij wat dan werkelijk op hun bord lag, want het was niet kalfke willy , maar het vlees was ook wel van een ander dier.




safe energy!!

vaak zijn we er ons niet van bewust hoeveel energie we op een dag verspillen. Het zit soms in hele kleine dingen die we vaak doen uit gewoonte; het water laten lopen terwijl we ons tanden poetsen, de lichten aanlaten,... Maar door alle kleine dingen wordt de optelsom van de verspilde energie heel groot

Op het onderstaande filmpje kan je zien waaraan er allemaal energie verloren gaat en wat we kunnen doen om dit tegen te gaan. Het filmpje is eigenlijk wel tof en leuk gemaakt en geeft de waarheid mee.

Ik vind het ook een leuk filmpje om in de kleuterklas te tonen omdat het humoristisch wordt voorgesteld als een tekenfilmpje met superhelden.

Dossier duurzaamheid


Heel veel mensen zijn bezig met ecologie en duurzaam leven. De woorden 'groen' en ' milieu' komen in verschillende sectoren voor. Iedereen wil een steentje bijdragen tot het bekomen van een beter milieu en neemt daarvoor voornemens. Ook de hogeschool Leiden neemt voornemens omtrent duurzaam leven.
Het filmpje kan je hier zien


boek duurzaam leven van Tom Jones en Vicky Demeyere

In dit blogberichtje kan je argumenten lezen die voorkomen in een artikel met Tom Jones en Vicky Demeyere over hoe zij kijken t.o.v de maatschappij en duurzaam leven. Ik heb enkele argumenter er uit gepikt en er mijn mening bijgeplaatst

argumenten van Tom Jones en Vicky  Demeyere


“Maar de realiteit is wel dat veel van die aandacht slechts lippendienst

is. Dat heeft veel te maken met een grote paradox: een economisch

systeem dat kost wat kost wil blijven groeien en anderzijds pleit

voor duurzaamheid. Sommige economen wensen dat die twee met elkaar

verzoenbaar zouden zijn maar als je de harde feiten van de realiteit

wetenschappelijk bekijkt, dan zijn er fundamentele tegenstellingen

tussen een eindeloze economische groei en de eindige draagkracht van

de aarde.
  • ik sluit mij aan bij dit argument. Iedereen wil zich inzetten voor het klimaat en zegt dat er dringend verandering nodig is. Maar daar blijft het ook bij, bij het zeggen.
    Mensen willen 2 dingen, dat de aarde herstelt en dat de draagkracht van de aarde niet overschreden wordt en anderzijds willen ze dat de economie blijft vooruitgaan en evolueren. Maar door die economische evolutie wordt de aarde extra belast.
    Je ziet ook dat de mens de economische evolutie voorneemt op de draagkracht van de aarde.

Als de trein veel duurder is dan de auto of hij is geen waardig

alternatief, als alle duurzame keuzes in ons huidig economisch systeem

duurder en moeilijker zijn en je dus bij wijze van spreken altijd

stroomopwaarts moet roeien, dan heb je wel een aantal moedige

pioniers die dat zullen doen, maar de grote meerderheid zal je daar

niet voor winnen.

  • ik vind ook dat de economie ervoor zorgt dat mensen niet echt kiezen voor de ecologisch beste keuze.
    Vele mensen ergeren zich dat de trein weeral eens staakt, de treintickets weeral verduren. Zelf neem ik ook niet graag de trein omdat ik dit echt duur vind en niet praktisch door de vele vertragingen. Ik ga dan ook mee in het argument dat de overheid hier een grote rol bij speelt.


 
Op dit vlak kunnen vooral

socioculturele organisaties zoals kwb en KAV een heel belangrijke

rol spelen. Niet zozeer door mensen te bombarderen met informatie

maar door hen zelf te betrekken bij verandering via gemeenschapsprojecten

en betrokkenheid te stimuleren. Dat is wat kwb o.a. doet

met de klimaatwijken. Dergelijke veranderingen zijn veel duurzamer

dan de individuele gedragsverandering via overtuiging met behulp

van de zoveelste folder in je bus.”

  • ik denk ook dat er meer activiteiten zullen moeten georganiseerd worden om echte veranderingen bij de mensen door te voeren. Door een folder aan mensen te geven krijgen ze vaak informatie die ze wel al weten , maar wordt het gedrag van de mensen niet aangepakt.

 

uiteenzetting van prof Tim Jackson

Een leven zonder schaamtebetekende in zijn tijd een linnen hemden vandaag, al heb je dat hemd nog altijd nodig,heb je ook nog een hybride wagen nodig,een HDTV, twee vakanties per jaar in de zon,een netbook of iPad, het lijstje gaat maar door -een bijna onuitputtelijk aanbod van goederen,aangedreven door deze angst.Zelfs als we ze niet willen hebbenmoeten we ze kopen omdat, als we ze niet kopen, het systeem vastloopt.

ik vind dat Tim Jackson hier wel gelijk heeft, mensen met een 'hoger statuut' moeten telkens meer en meer hebben om aan de buitenwereld te kunnen tonen welke positie ze innemen in de maatschappij. Dit sluit ook aan bij het deeltje van onze consumptiemaatschappij. Telkens meer en meer moeten hebben, vooral materiële zaken.


De eerste zit al in de crisis zelf.Wat willen mensen tijdens een crisis, tijdens een recessie?Ze willen zich veilig stellen. Ze willen naar de toekomst kijken.Ze willen minder uitgeven en meer sparen.Maar sparen is dan net verkeerdvanuit het gezichtspunt van het systeem.Keynes noemde dat de "paradox van de soberheid." -sparen vertraagt het herstel.

In dit argument kan ik zeker meegaan. Dat is trouwens volgens mij de reden waardoor de crisis niet kan opgelost worden. Mensen hebben schrik en willen hun veiligheid bewaren door te sparen en geen onnodige kochten te doen. Ze stellen het kopen van 'onnodige ' zaken en luxeproducten uit tot het moment dat de economie weer goed draait. Maar als het geld niet wordt uitgegeven kan de economie zich ook moeilijk herstellen. Zelf herken ik me er ook in. Ik heb ook angst dat ik later geen huis meer zal kunnen betalen, omdat alles zo duur is geworden. Daarom spaar ik nu ook al mijn geld, maar als iedereen zo denk rolt het geld niet meer en is de economische crisis eigenlijk een visieuze cirkel.

Waarom is het zodat we dat, wat zo uitermate evident is, toch niet doenom de klimaatsverandering aan te pakken,heel, heel eenvoudige dingenzoals energie-efficiënte apparaten kopen,spaarlampen gebruiken, af en toe het licht eens uitdoen,onze huizen isoleren?Daarmee besparen we op koolstof, op energie,op geld.Waarom, als het economisch toch zo duidelijk zinvol is,doen we dat niet?

In dit argument zit een vraag die ik mezelf ook al veel heb gesteld. Waarom doen mensen die kleine aanpassingen niet die het milieu zouden helpen? Ik denk dat het gaat om gewoontes doorbreken. Want zelf betrap ik er mezelf ook op dat ik de lader van mijn gsm laat inzitten wanneer mijn gsm niet aangesloten is, het licht laat branden, geen seizoensfruit eet,...
Ik denk ook dat alle mensen er vanuit gaan dat als zij het doen er toch geen groot verschil zal zijn, maar natuurlijk is dit zo als iedereen zo denkt.



donderdag 3 januari 2013

earth song


De mens gaat de dag van vandaag niet altijd even goed om met onze aarde. Er is veel vervuiling, vernieling, belasting,... Daardoor gebeuren er ook heel veel natuurrampen de laatste tijd die ook wat mensenlevens eisen. Michael Jackson heeft hierover een liedje geschreven. Dit liedje kan je hierboven beluisteren.
Ik vind dit een heel mooi liedje, omdat je echt de nood in zijn stem hoort.
Wij, de mens, maken de wereld kapot omdat we alles willen beheersen.
Ook het clipje vind ik heel aangrijpend.

natuur en verschillende culturen

Boeddhisme
Deze afbeelding staat symbool voor de visie dat de boeddhisten hebben over onze aarde en de natuur. Ze hechten namelijk heel veel belang aan de natuur en zien de mens als een onderdeel van de aarde. Ze vinden dat de mens de aarde heel veel schade aanricht en dat we er beter voor zouden moeten zorgen. Want ze hebben als mening dat de aarde niet van ons is en dat we ze nog lang moeten gebruiken en er dus extra zorg voor moeten dragen.


christendom
 


 
De natuur staat ook wel centraal in het christendom, want heel veel verhalen in de bijbel gaan over natuur. Denk maar aan het scheppingsverhaal.
De mens heeft de aarde gekregen van God en moet er zorg voor dragen. Maar dit staat in contrast met de werkelijkheid want vele mensen willen over natuur heersen waardoor ze de aarde meer schade aanrichten.
Wij mensen zouden zorg moeten dragen zodat de wereld nog goed blijft ook voor de generaties na ons.
 
hindoeïsme
 
 
In het hindoeïsme is respect voor de natuur heel belangrijk. Deze cultuur gelooft zelf dat sommige dingen een ziel hebben zoals bv. bomen, bergen. Ze vinden dat er aan de dieren en andere elementen van de natuur geen vernieling mogen aangebracht worden. Vooral de koe is voor de hindoes heel belangrijk. Zij beschouwen de koe als een heilig dier.




 
 
 
 
 
Jodendom
 
 
Jahweh is de God van de Joden. Zij geloven dat hun God hen de natuur heeft geschonken. Ze mogen de natuur gebruiken, maar enkel op een positieve manier. Wanneer ze de natuur vernieling aan doen zal God hen ook straffen. De natuur is dan ook een middel om te straffen, denk maar aan natuurrampen, vervuiling,...


Onze consumptiemaatschappij

Record aan elektronische betalingen

Zoals verwacht is het record aan elektronische betalingen in België zaterdag verbroken. Er werden 5.314.820 elektronische betalingen verricht. Dat is een stijging met 8,69 pct in vergelijking met het vorige record, dat dateert van 23 december vorig jaar.
Op piekmomenten waren er zaterdag meer dan 10.000 betalingen per minuut. rr
Op piekmomenten waren er zaterdag meer dan 10.000 betalingen per minuut. rr
Dat meldt Atos Worldline, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer in België. Zaterdag werden pieken opgetekend van 10.000 transacties per minuut. Dat was zowel in de voor- als namiddag het geval. Het piekrecord viel om 11.50 uur, met 10.908 transacties per minuut. Dat is evenwel geen absoluut record. Op 24 december vorig jaar werden meer dan 11.000 transacties per minuut opgetekend. Mogelijk wordt dat morgen/maandag nog verbroken.


Vergeving

Hierboven kan je luisteren naar het liedje ' Nobody's perfect van Jessie J'. Ik heb ervoor gekozen om dit op mijn blog te plaatsen omdat ik vind dat het aansluit bij het deeltje vergeving van mens en lijden.
Zoals de titel van het liedje al zegt is niemand perfect en maakt iedereen wel eens fouten in zijn leven. De ene fout is al wat groter dan de ander. Maar 1 ding wil iedereen en dat is vergeving. Zoals ook in de cursus vermeld staat is het niet enkel belangrijk dat het ' slachtoffer' het de persoon vergeeft, maar is het ook belangrijkd dat de persoon die iets heeft fout gedaan het zichzelf kan vergeven.

Zelf kan ik mensen die mij iets hebben aangedaan snel vergeven. Ik heb het moeilijker om mensen te vergeven die mijn familie of vrienden hebben pijn gedaan.

Ik kan ook heel moeilijk mezelf vergeven na een fout of misstap ik mijn leven, omdat ik moeilijk kan aanvaarden dat ik iets fout heb gedaan en de ander heb gekwetst.