woensdag 10 oktober 2012

procesbegeleiding mens en samenleving

Als opdracht kregen we hier dat we moesten nadenken over onze samenleving.
Mijn mening over de samenleving kan je hieronder lezen, ik heb ze geformuleerd aan de hand van de vragen in de cursus.


·         Wat is volgens jou het belangrijkste kenmerk van de samenleving waarin wij leven? Waarom is dit het belangrijkste kenmerk?
Het belangrijkste kenmerk van de samenleving waarin wij nu leven is de individualisering. Iedere persoon neemt zijn beslissingen zelf en wil niet gedicteerd worden door iets of iemand anders. Men wil niet meer meelopen met de stroom, maar men wil zelf hun eigen weg gaan.  Hierdoor krijgen we ook fenomenen zoals het loskomen van de kerk, de verschillende politieke partijen die elk een andere visie hebben. Als je op straat loopt zie je verschillende types: alternatief, kaalgeschoren, klassiek,… Er is een grote diversiteit tussen de mensen. Ik vind het goed dat we onze eigen beslissingen mogen maken en zelf onze waarden en normen kiezen. Maar de individualisering brengt volgens mij ook heel veel problemen met zich mee. Iedereen kiest voor zichzelf en dit leidt vaak tot egoïsme. Door de verscheidenheid aan ideeën ,waarden, normen,… gaan we ons sneller identificeren met een groep waardoor vaak haatgevoelen ontstaan voor andere groepen ( bv. Chiro- KSA, zelfstandigen- arbeiders,…)
Door individualisering wil iedereen het beste voor zichzelf en heeft minder begrip en respect voor personen in een andere situatie.
Ik vind dit het belangrijkste en meest naar voorkomende kenmerk van onze samenleving omdat we niet ver moeten zoeken om mensen te vinden die een tegengestelde visie , stijl, geloof, … hebben.
Het is duidelijk dat iedereen voor zichzelf begint. Jammer genoeg zijn er ook meer gevallen van zinloos geweld , ik denk dat dit er ook mee te maken heeft. Omdat er minder wederzijds respect is tussen personen.
·         Wat is volgens jou het belangrijkste kenmerk van een goede samenleving? Waarom is dit kenmerk een meerwaarde voor een samenleving.

 
Ik denk dat wederzijds respect en verdraagzaamheid 2 aspecten zouden zijn die onze samenleving beter zouden maken. Juist omdat er in de samenleving zoveel vrijheid in keuzes is. Iedereen maakt zijn beslissingen zelf en de samenleving is daardoor gekenmerkt door grote diversiteit. Wanneer iedereen elkaar zou respecteren om wie ze zijn, en ook de keuzes en de meningen van andere mensen zou respecteren (ook al is die mening niet dezelfde als de jouwe), zouden we  veel verdraagzamer met elkaar kunnen omgaan.
Ik denk dat er door verdraagzaamheid veel minder zinloos geweld , pesterijen, … zouden zijn.
Denk maar aan de vele krantenartikelen over pesten op het werk, homohaat, iemand die is neergestoken voor een sigaret,…




Geen opmerkingen:

Een reactie posten