woensdag 10 oktober 2012

Beargumenteerd idee Paul Verhaeghe 3

Dit is het 3e idee van de uiteenzetting die ik beargumenteer. Ik wil mijn argumentatie ook verduidelijken aan de hand van een krantenartikel die je hieronder kan lezen.

“het neoliberalisme zich aandient als een weergave van de mens ‘zoals hij is’. De mens is nu eenmaal egoïstisch en corrupt, zo luidt het, enkel uit op eigen voordeel en genot en altijd in concurrentie met de ander – survival of the fittest, selfish genes, weet je wel?”

è Hier ben ik gedeeltelijk mee akkoord, omdat ik vind dat dit nogal een  redelijk veralgemenende uitspraak is.  Niet alle mensen zijn egoïstisch en corrupt en genieten van ‘het ongeluk’ van andere mensen.
Ik ben wel akkoord dat de mensen méér aan zichzelf gaan denken dan vroeger.
Dit kan je zien aan dit artikel.
Liefdadigheid is niet aan de Belg besteed
 
27 september 2010
België is een land met een arme overheid en rijke maar niet zo vrijgevige burgers. In de World GivingIndex, een wereldwijde rangschikking inzake liefdadigheid, staat ons land amper op de 50ste plaats.Binnen Europa doen allen Spanje, Frankrijk, Griekenland en Portugal het nog slechter. De World Giving Index houdt rekening met het welvaartsniveau van een land.De rangschikking gebeurt niet alleen op basis van de giften van geld. Ook de tijd die wordt geïnvesteerd in vrijwilligerswerk en de bereidheid om een vreemdeling te helpen, worden verrekend.
Vrekkig Belgen
Amper vier op tien Belgen ouder dan 15 geeft geld aan het goede doel. Eén op vier Belgen trekt wel eens tijd uit voor vrijwilligerswerk. Dat staat in schril contrast tot bijvoorbeeld de Nederlanders, 77 procent van onze noorderburen geeft geld en vier op de tien doen aan vrijwilligerswerk. Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland vormen de top drie van de meest gulle landen gevolgd door Canada en Zwitserland. Dat laatste land heeft nochtans zijn reputatie tegen. Oost- en Centraal-Europese landen scoren relatief slecht inzake vrijgevigheid.
Vreemdeling helpen?
Minder dan de helft van de Belgen, 45 procent, is bereid om een vreemdeling te helpen. Maar wat dat betreft, scoort ons land binnen Europa eerder gemiddeld. In de meeste landen van de Europese Unie is maar 40 tot 50 procent van de bevolking bereid tot hulp. In Groot-Brittannië, Oostenrijk en Zwitserland is die bereidheid het grootst.
Bronvermelding: http://www.vandaag.be/binnenland/47760_liefdadigheid-is-niet-aan-de-belg-besteed.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten